Direktlänk till inlägg 12 februari 2016

Flera tankar, från forntiden.

Av wiolettan - 12 februari 2016 08:29



ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?

Det är bättre för tjejer att vara singel än vad det är för killar. Killar behöver någon som plockar upp efter dem. /Anna, 9 år

 

Jag får huvudvärk då jag tänker på sånt. Jag är bara ett barn. Jag behöver inte sånt krångel. /Adam, 7 år

 

HUR BESTÄMMER MAN SIG FÖR VEM MAN SKA GIFTA SIG MED?

Du måste hitta någon som tycker om samma saker. Om du till exempel tycker om sport, ska hon tycka om att du tycker om sport, och ge dig chips under tiden. /Emil, 10 år

 

Ingen bestämmer sig förrän de växt upp. Gud har bestämt det långt innan, och tids nog inser du vem du får dras med i resten av livet. /Helena, 10 år

 

NÄR ÄR DEN RÄTTA ÅLDERN ATT GIFTA SIG?

Ingen ålder är bra att gifta sig vid. Du måste vara en idiot för att gifta dig. /Fredrik, 6 år


När du är 84, för när du är så gammal jobbar du inte mer, och man kan ligga i sovrummet och älska varandra hela dagen. /Carola, 8 år



Detta är några exemper på hur barn tänker om äktenskapet. Jag tycker att det i mångt och mycket är bra och förnuftiga tankar, eller hur? En del alltså.



För min personliga del så tänkte jag som barn, ungdom och vuxen att jag ska aldrig gifta mig. Det hade jag bestämt tidigt. Jag kan inte förklara varför men det låg helt fjärran ifrån mina tankar. En bidragande orsak kanske var att jag upptäckte i tidiga år att det var frun i huset som skötte om hushållet, lagade mat, städade och såg till att barnen kom till skolan, nytvättade och propert klädda. Samt att jag vid tidig ålder fick jobba med matlagning i stället för min mamma då hon var sjuk. Mina två äldre systrar hade flyttat hemifrån, jag var äldst av oss tjejer så det föll på min lott. Könsfördelningen var som så; 5 pojkar och 5 flickor.


Så jag avskydde detta med att fixa till mat. Jag kunde inte och tyckte att det var jättejobbigt och ofta gick det inte att fråga mamma heller, hon var så många gånger "borta" i tankarna. Tidigt fick jag en inneboende rädsla för detta med hushållsarbete. Tänk er en 12-13 åring, ansvarig för att de som jobbade med till exempel höskörden fick kaffe och mat vid bestämda tider. Jag har en syster som är två år yngre än mig, hon var lite kavatare och starkare än vad jag var så hon var till god hjälp, rent praktiskt.


Det som gläder mig så här efteråt är tanken på att jag aldrig hörde någon klaga på maten, att det inte var gott, att det inte var färdigstekt, eller färdigkokt eller nå´t. Skulle tro att granngubbarna och min egen familj såg min rädsla och ville inte lägga sten på börda. Eller, pappa kanske sa åt dom att vara tyst, låta maten tysta mun.


Min pappa var en helt underbar person, men, han jobbade mycket. Jag har många gånger undrat över hur han hann med allt. Sitt jordbruk och skogen, förtroendeuppdrag i olika nämnder; barnavårdsnämnden, kommunalnämnden, han var kassör i missionskassan och med i RLF med åtaganden, förmyndare för några som inte klarade sig själva. Med mera. Ni som har läst min bok kanske kommer ihåg hur mycket han engagerade sig i.


Nu vet ni varför jag inte ville gifta mig och fortfarande inte var gift vid 30-års ålder, så länge höll jag nämligen mitt löfte till mig själv.


Men oj, nu måste jag sluta skriva, har en del annat som ska göras och sedan är vi bortbjudna till goda vänner i eftermiddag, så det blir kanske en sen kväll.


 

Trevlig fredag till er fina bloggvänner och var rädda om er. Hos oss är det lurigt på vägarna, lite småhalt, vi hade broddar på oss i morse och det har kommit lite snö, ett tunt lager.


  




 
 
Znogge

Znogge

12 februari 2016 13:44

När man träffar den rätta kan det vara lätt att omvärdera tidigare fattade beslut. Men jag förstår mer än väl att det var ett tungt ansvar för dig. Ni skulle nästan haft hjälp i hushållet men det fanns förmodar jag inte ekonomi till det... Bra kämpat av dig i alla fall <3

Kram

http://znogge.wordpress.com

 
Lena

Lena

12 februari 2016 21:00

Jag tycker om att ta del av folks reflektioner över sig själva och sin uppväxt, höra deras åsikter från åskådarplats - där man kan befinna sig när lång tid har gått. Jag fascinerad också över hur annorlunda livet var i Sverige för inte så länge sedan.

Barnens citat är bara fantastiska!
Kram och ha en skön helg.

http://Degislivet.bloggplatsen.se

 
Ditte

Ditte

12 februari 2016 22:44

Barnens tankar om giftermål är nog färgade av deras egna upplevelser och även barn idag kan bära tunga bördor, men kanske på ett annat sätt än förr.
Jag förstår så väl att du kände att giftemål och hushållsarbete hängde ihop och var något du ville värja dig från.
Och trots att jag inte hade liknande erfarenheter från min uppväxt gift jag mig inte heller förrän jag var 30 år fyllda.
Tänkvärt och intressant att höra om hur du hade det och lite om dina tankar om din uppväxt.
Hoppas ni haft en trevlig kväll hos vänner.
Stor kram!

http://akker.blogg.se

 
Eva

Eva

13 februari 2016 09:49

God morgon vännen ...hoppas allt är bra med er & att ni får en fin lördag på alla vis ta hand om er kramen

http://evasblogg.blogg.se

 
Lena i Wales

Lena i Wales

13 februari 2016 10:54

Tack för att du vill dela med dej av dina tankar. Med din beskrivning av din barndom förstår jag dej. Så olika det kan vara.
Jättekul vad barnen säjer!!!
Ha en trevlig weekend och sköt om dej!

http://lenaiwales.wordpress.com

 
Anneli

Anneli

13 februari 2016 21:31

Jag har alltid velat gifta mig o skaffa barn redan som liten. Jag skulle ha ett helt fotbollslag med ungar, men så blev det inte tyvärr. Jag fick min fina son som jag älskar över allt o jag har mina barnbarn som är mitt allt.
Teddy fick bli mannen i mitt liv o det är nog det bästa jag har haft. Jag är så glad att jag har honom o börjar bli rädd nu pga att han är så gammal, jag vill ju inte att han ska lämna mig.
Ha en mysig kväll, var rädd om dig, kramar o dröm sött ♥

http://mittnyaliv66.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wiolettan - 3 juli 2023 21:19

  Nu har jag ”fått” min nya dator, men jag kan inte använda den än. Den förra datorn ville inte som jag ville längre. Denna är en nyare version.   Allt måste börjas om från början så det kanske dröjer innan ni får något livstecken i...

Av wiolettan - 22 juni 2023 16:43

  Nu har vi haft det mycket varmt i så många dagar och endast lite regn. I mitt tycke alldeles för varmt. Jag mår inte bra då det blir så här, eller mitt hjärta tycker inte om det. Börjar mer och mer förstå att det finns många äldre som inte klarar...

Av wiolettan - 13 juni 2023 08:41

  Vi har ju genom våra resor i Sverige besökt nästan samtliga domkyrkor. På den här Värmlands resan fick vi tillfälle att se Karlstads domkyrka så nu har vi bara Luleås kvar.   Båda tycker vi om att besöka kyrkor. Ibland är de stängda och iblan...

Av wiolettan - 9 juni 2023 08:33

  Vi har nu kommit tillbaka hem, ifrån vår tripp till Värmland, har varit hemma flera dagar och tagit igen oss. Det låter det. Måste vila efter det att vi varit på semester. Ja, jag säger då det.   Resan har gått bra, utan missöden och det är v...

Av wiolettan - 30 maj 2023 16:16

    Vi var för ett tag sedan ute och åkte med bilen. Lite för att komma ut och mycket för att se hur jag klarade av detta med att sitta i bilen ett bra tag. Vi vill ju så gärna bila upp till mitt föräldrahem i Ångermanland i sommar.       ...

Presentation


Välkomna till min blogg. En 81 årig tjej som försöker se det bästa hos mina medmänniskor. Försöker också vara optimist, hur livet än gestaltar sig.

Har gift mig två gånger. Min förra man avled 2004. Gifte mig 2010 med min nya man.

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards